maj16

szybka śliwka

dodano: 16 maja 2010 przez marycha913


Składniki • opakowanie ciasta francuskiego • śliwki ( mogą być mrożone ) • cukier waniliowy • galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa • jajko • cukier puder Etapy przygotowania: W szklance wody rozpuszczamy ok pół opakowania galaretki ( można tez całą ) i schładzamy. W między czasie ciasto kroimy na kwadraciki dowolnej wielkości ale tak by na każdym z nich zmieściła sie śliwka i miała jeszcze trochę miejsca :) . Każdy kawałek ciasta delikatnie sypiemy cukrem waniliowym, kładziemy połówki śliwek i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 15-20 minut w temp 200 stopni. Wystudzone "ciasteczka" smarujemy lekko tężejąca juz galaretką zalewając tez śliwkę. Gdy wszystko do reszty stężeje obsypujemy cukrem pudrem . P.S. Smak galaretki jak i owoce można dowolnie zmieniać - to bardzo "elastyczny" przepis.  




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy