maj12

batony energetyczne

dodano: 12 maja 2010 przez marycha913


Składniki:
Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham) : 1 szklanka
Cukier brązowy : 8 łyżek stołowych
Mleko w proszku : 30 g
Pszenica kiełki : 40 g
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka do herbaty
Rodzynki : 1 szklanka
Nasiona słonecznika : 70 g
Jaja kurze : 2 sztuki
Melasa buraczana : 170 mililitrów

Masło orzechowe : 85 g

Opis przygotowania
  1. W misce mieszamy mąkę, cukier brązowy, mleko w proszku, kiełki pszenicy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy rodzynki i pestki słonecznika, całość mieszamy.

  2. Oddzielnie łączymy jajka, melasę i masło orzechowe. Przelewamy tak powstałą masę do wcześniej uzyskanej sypkiej mieszanki i dokładnie mieszamy.

  3. Całość przelewamy na natłuszczoną blachę do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC aż ciasto się zarumieni i stwardnieje.

  4. Po wyjęciu pozostawiamy je do ostygnięcia i kroimy na batony. Można przechowywać je do pięciu dni w dobrze zamkniętym pojemniku.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy