maj12

babeczki nadziewane czekolada

dodano: 12 maja 2010 przez marycha913


Składniki:
Cukier puder : 12.5 dkg
Żółtko jaja kurzego : 4 sztuki
Mleko : 250 mililitrów
Mąka ziemniaczana : 1 łyżka stołowa
Cukier waniliowy : 1 łyżka stołowa

Czekolada deserowa : 7 dkg

 

Opis przygotowania
  1. Z mąki, masła, 5dkg cukru i jednego żółtka zagniatamy ciasto, które następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy je na grubość 4mm i wykładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek. Ciasto na dnie foremek obkładamy folią aluminiową i nakłuwamy widelcem.

  3. Pieczemy w piekarniku przez 8-12 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasta folię usuwamy, a babeczki kolejno wyjmujemy z foremek.

  4. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym oraz czekoladą. Pozostałe żółtka ucieramy z 75g cukru pudru, po czym dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciągle mieszając, dodajemy gorące mleko.

  5. Garnek z kremem stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż zgęstnieje.

  6. Zimnym kremem wkładamy do rożka cukierniczego z końcówką dekoracyjną i za jego pomocą napełniamy babeczki.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy